Det er et spørgsmål, jeg ofte stiller og undersøger klienter for i forbindelse med behandling.
Symptomer på kæbespændinger:
- nakkesmerter, besvær med at dreje hovedet til den ene eller begge sider
- hyppige hovedpiner
- ringen for ørene, øresusen
- propper i øret
- støjfølsomhed
- nakkespændinger
- skuldersmerter
- ofte eller altid er anspændt
- kæbeledsproblemer
- smerter specifikt i den ene side af kroppen
Mange mennesker med et eller flere af ovennævnte symptomer er ofte ikke klar over, at de også har kæbespændinger. Andre er mere bevidste om dette, måske fordi deres tandlæge har påpeget det, eller de har selv registreret, at de bl.a. har ømme kæber. Og det er naturligvis ikke alle med et eller flere af ovennævnte symptomer, der har kæbespændinger.
Årsager til spændinger i kæberne
Hårdt sammenbid er skadeligt og er maraton for både kæbemuskler og tænder. De fleste med kæbespændinger bider hårdt sammen, når de sover. Tænder må kun være i kontakt, når man tygger eller synker, ellers ikke.
Kæbeproblemer stammer ofte fra hårdt sammenbid. Man kan bide hårdt sammen på grund af såvel psykiske som fysiske traumer. For eksempel giver piskesmæld ofte problemer med kæbeled og kæbespændinger. Stressramte vil ofte også have kæbespændinger.
Endvidere opstår hårdt sammenbid ofte af at tygge eller spise hele tiden. Eller hvis man tygger tyggegummi, bider negle, osv. Fuld bedøvelse i forbindelse med operation kan også forårsage kæbeproblemer. Det kan være problematikker med tandregulering, tandkroner, etc. som kan bevirke spændinger i kæberne. Der kan være rigtig mange grunde til kæbespændinger.
Mange af de oplistede symptomer ovenfor forsvinder ofte ikke før end, man får behandlet kæbespændingerne.
Behandling af kæbespændinger
Jeg behandler kæbespændinger med øreakupunktur og myoreflexterapi, hvor jeg behandler bl.a. kæbe- og halsmuskler. I mange tilfælde er der også andre muskler på forsiden af kroppen som er for spændte.
I forbindelse med behandling vil jeg som regel anvise øvelser for kæbespændinger. Du kan selv gøre noget for at modvirke kæbespændinger; undlad for eksempel at tygge tyggegummi, da kæbeledet udsættes for unødigt slid og kæbemusklerne holdes aktive.
Ring på 61 46 17 20 for at få gjort noget ved dine kæbespændinger